Flexibel kamperen in noordwest Spanje

In de zomer van 2019 zijn wij, een gezin met 2 kinderen, met ontzettend veel plezier op pad gegaan met de Holtkamper Kyte. In voorgaande jaren hadden we al ervaring opgedaan met verschillende soorten vouwwagens van diverse merken. Maar nadat we in 2018 op een camping in Kroatië iemand waren tegengekomen met een Holtkamper Kyte, wisten we “dit willen we ook een keer ervaren!”. En daar hebben we geen spijt van gekregen. In tegendeel: op vele fronten is deze vouwwagen prettiger en simpelweg beter doordacht dan de andere vouwwagens die wij geprobeerd hebben. Maar daarover later meer…
Ons oorspronkelijke reisdoel was richting het oosten: Polen, Tsjechië, Slowakije… Maar de weerberichten gaven aan dat het daar regenachtig zou worden en, door de grote flexibiliteit van een vouwwagen, besloten we vlak voor vertrek dat we naar het zuiden zouden gaan. We haalden de Holtkamper op zaterdagochtend op bij de eigenaren, waar we heel vriendelijk en enthousiast ontvangen werden. Na de koffie en kennismaking kregen we uitstekende uitleg over het gebruik van de Holtkamper en waren we klaar voor vertrek. Tenminste, dat dachten we… We hadden een probleem met onze auto en konden niet direct weg. Een lang verhaal kort: met de hulp van Annelies en Cor (de eigenaren) werd onze 1e stop een gezellige familiecamping in Hardenberg. De auto ging naar de garage en wij naar het zwembad. Het was een warme zomer in Nederland op dat moment en dus hebben we ons daar prima vermaakt. Natuurlijk was het niet helemaal wat we oorspronkelijk voor ogen hadden, maar de kinderen waren superblij met het zwembad en we waren wel lekker op vakantie samen.
Na een dag of vier was de auto gemaakt en konden we verder op pad. En toen ging het snel qua tempo. Één van de grote voordelen van deze vouwwagen is namelijk dat je er heel ‘steady’ op tempo mee kunt rijden op de snelwegen. In Frankrijk mag je bijvoorbeeld maximaal 130 km/uur rijden en dat gaat moeiteloos. Met eerdere vouwwagens (meestal minder ‘zwaar’) durfden wij dat echt niet aan.
In de twee weken die volgden hebben wij een heerlijk tijd gehad in het noordwesten van Spanje. We hebben genoten van de grotere steden in de regio als San Sebastián met zijn heerlijke pintxos-barretjes en Bilbao met het spectaculaire Guggenheim museum van architect Frank Gehry; we hebben getourd langs de ruige en soms grillige kust met zijn vele fraaie strandjes en gezellige kleine dorpen; we hebben gezwommen in de zee en onze zoon heeft zich uitgeleefd op zijn bodyboard. Ook zijn we de bergen in geweest van het prachtige Picos de Europa, een klein, jong hooggebergte op slechts een half uurtje rijden vanaf de kust (echt een aanrader!). Iedere keer stonden we een dag of zes à zeven op een camping en dan gingen we weer verder om op deze wijze telkens relatief dicht in de buurt van meerdere interessante plekken te zijn. De flexibiliteit van een vouwwagen is dan enorm groot en wij ervaren dat als heel prettig. We kunnen gaan en staan waar we willen.
We leggen van tevoren nooit iets vast en ook in het hoogseizoen lukt het dan altijd om een fijne plek te vinden. Natuurlijk moet je soms wel eens iets langer zoeken, maar met de apps en mobiele telefoons is het tegenwoordig makkelijk om al rijdende te zoeken naar waar plek is. Een enkele keer hadden we weinig ampères aan stroom en konden we de tent niet opblazen, maar ook dan is het nauwelijks extra werk om de Kyte redelijk snel op te tuigen.
Onze laatste bestemming was in het zuiden van Frankrijk bij het relaxte Saint-Jean-de-Luz, in de buurt van Biarritz (leuke stad!). Ook dit vonden wij een erg aantrekkelijk stukje kust met een ontspannen sfeer en lekker eten.
Wij zijn zeker fan van de Kyte en kunnen hem aanbevelen aan een ieder die dit leest. Een paar grote voordelen wat ons betreft zijn:
– Het grondzeil is volledige geïntegreerd in de tent en hoeft er dus niet apart onder te worden gelegd of in te worden geritst. Dat scheelt veel tijd;
– Er is geen ‘gedoe’ met stokken om de zaak overeind te krijgen (alleen voor de kindertent (= onderdeel van de grote tent indien gewenst – kan ook zonder gehuurd worden) heb je een paar stokken nodig. Ingewikkeld is dat niet, maar dit zou in de toekomst nog verder uitontwikkeld kunnen worden);
– Je gebruikt nauwelijks haringen; in principe slechts 2 voor de luifel en that’s it. Bij stormachtig weer (en ook hier: voor de kindertent) is het natuurlijk aan te raden om hem extra te zekeren, maar dan moet het behoorlijk tekeer gaan;
– De wegligging is subliem; met afstand het beste dat wij hebben ervaren in de afgelopen jaren;
– Het gemak van de keuken; alles is snel en makkelijk bij de hand;
– De compleetheid van het gehuurde: Annelies en Cor hebben werkelijk aan alles gedacht! Wij dachten nog zelf een paar dingetjes mee te moeten nemen, maar dat bleek toch echt overbodig.
Zijn er dan ook nadelen? Niet echt. Het genoemde kindertentje kan nog handiger en ja, je moet even doorhebben hoe het werkt, maar als je het eenmaal snapt (nee, het is echt niet ingewikkeld), dan is het werkelijk een feestje om er mee op pad te gaan. Wat eventueel als vervelend ervaren kan worden, is dat vele voorbijgangers nieuwsgierig zijn naar hoe het werkt met het opblazen en ‘uitblazen’. Persoonlijk vinden wij dat wel een geestige charme van kamperen – je hebt snel leuk contact met je buren. Wij kunnen in ieder geval niet wachten om er volgend jaar weer mee op reis te gaan!